TYDZIEŃ DOŚWIADCZEŃ BIOLOGICZNYCH

28 kwiecień 2024
Z okazji Dnia Ziemi mieliśmy w kwietniu Tydzień Doświadczeń Biologicznych, który nieco się wydłużył, ale niektóre hodowle wymagały więcej czasu.
Część doświadczeń i obserwacji przeprowadziliśmy w Zielonej Pracowni, a część chętni uczniowie wykonali w domach, a ich wyniki zaprezentowali w szkole.
Zainteresowanie biologią w praktyce wykazali przede wszystkim piątoklasiści, którzy chętnie zostają na dodatkowe zajęcia. W Zielonej Pracowni obserwujemy zachowanie patyczaków, hodujemy fasolki ( każda ma swoje imię , a jedna ma już strączek), sprawdzamy jak różne czynniki środowiska ( oświetlenie, podłoże , podlewanie) wpływają na rozwój rzeżuchy i owsa.
Natomiast , jeśli chodzi o doświadczenia wykonywane w domu, to:
• Alan i Kacper „pokolorowali” kwiaty dając im do wody barwniki
• Antek wykazał że drożdże „ lubią jeść” cukier, a nie „smakuje” im olej i białko
• Marysia udowodniła, że rośliny potrafią się ruszać – wyginają się w stronę światła
• Blanka udokumentowała etapy rozwoju fasoli
Z kolei w klasie szóstej, Julian zaprezentował pokaz naukowy z pogranicza biologii i chemii, łącząc sok z czerwonej kapusty ( wskaźnik pH) z kwasem – kolor zmienił się na czerwony i zasadą - kolor niebieski.
Samodzielne przeprowadzanie doświadczeń jest interesujące, daje uczniom wiedzę i satysfakcję.